Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

U 2:00 pomičemo kazaljke na 3:00

dvasata

 

Ako večeras izlazite, provod će vam trajati sat manje no inače, baš kao i san, ako noć odlučite provesti u krevetu. U noći između subote, 29. i nedjelje, 30. ožujka, u 2:00 pomičemo kazaljke sata za jedan sat unaprijed, zbog sada već uobičajenog prelaska na tzv. ljetno računanje vremena.


Pomicanje sata imat će implikacije i na obračun HEP-ove tarife struje pa će se tako viša, dnevna tarifa sada obračunavati od 8:00 do 22:00 dok će se od 22:00 do 8:00 sljedećeg dana obračunavati niža, noćna tarifa – vrijedi znati kada je u pitanju uporaba perilice rublja ili one za suđe.


Vozačima osobnih vozila bit će korisno znati da više danju nisu obvezni voziti s upaljenim svjetlima. Ovo, doduše, ne vrijedi za one koji se nalaze za upravljačima motocikala i mopeda – oni moraju imati upaljena svjetla tijekom cijele godine.


Praksa pomicanja sata na ljetno vrijeme – koje inače ne odgovara onom realnom, sunčevom – u svim zemljama Europe, osim Islanda, provodi se, od 1996. godine, u posljednjem vikendu u ožujku dok se od 2007. sat u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi pomiče već u drugom vikendu u ožujku. Od zemalja Latinske Amerike sat pomiču u Meksiku, Hondurasu, Kubi, Brazilu, Čileu, Paragvaju i Urugvaju te na Falklandskim otocima. U Aziji sat pomiču u Izraelu, Jordanu, Libanonu, Kirgistanu, Iraku, Siriji i Mongoliji, a jedine afričke zemlje koje to čine su Egipat, Maroko, Namibija, Madeira i Kanarski otoci. Kazaljke se također pomiču u Australiji, na Novom Zelandu te u Tongi, Samoi i na Fijiju. Ostale zemlje svijeta tu praksu nemaju.

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version