Fizzit v2

Switch to desktop Register Login

Hrvatska

Linić: Milanović je postupio u suprotnosti sa zakonom!

mikrofon

Izravno prenosimo riječi bivšeg ministra financija Slavka Linića s tiskovne konferencije održane u Rijeci: 

 

'Govorit ću o glavnim razlozima svoje smjene. O Spačvi, o tome zašto Milanović tako grčevito brani Čavlović Smiljanec, o Ini , HBOR-vom kreditu tvrtki Mali biskviti d.o.o. i o sprječavanju u provođenju reforma zacrtanih u planu 21 i programu rada vlade.

 

Ja ću reći svoju istinu o Spačvi koja je malo drukčija od istine premijera. Moja smjena je razlog Milanovićeve medijske spletke zahvaljujući kojoj sam proglašen kriminalcem da bi zaštitio svoju obitelj i prijatelj i svoje osobene interese. Javnost me je prepoznala i dala mi potporu i to je bio razlog zašto je premijer trebao baciti blato na mene.

 

Od kad sam gradonačelnik Rijeke bilo je podmetanja i sudskih postupaka jer su se protiv mene borili politički protivnici. Od 1990. do danas ništa nije procesuirano.

 

Nakon 29. siječnja premijer i ja više nismo komunicirali, osim što sam na dan kad sam predložio smjenu Šegona dao svoj mandat na raspolaganje. Znači, mogao me tada smijeniti. A i mandat sam predao na raspolaganje pismenim putem. Naša komunikacija nije imala utjecaja na moj rad, ali premijer me istovremeno pokušava optužiti da sam kriminalac. Okomio se na predstečjane nagodbe zaboravljajući pritom da je to Vladin zakon. Posebno ga je zainteresirala Spačva te moram jasno naglasiti da je predmet predtečajne nagodbe završen u svibnju 2013. godine i to sporazumom vjerovnika. Visoka potraživanja imali smo zbog nesposobne Porezne uprave, Poštanske banke i Hrvatskih šuma.

 

Vukovarska porezna uprava nije bila uspješna u naplati duga. Ta porezna uprava i njihova procjena bila je osnov za odlučivanje Porezne uprave. Koordinacijsko tijelo koje odlučuju o Poreznoj upravi jednoglasno se odlučilo za predstečajnu nagodbu. Za stečaj smo se odlučili jer su se vlasnici koji su stvorili dugove odbili odstupiti od vlasništva. 60 radnika bio je razlog zašto smo se borili za Spačvu koja danas radi normalno. Sve u vezi sa Spačvom je riješeno u skladu s zakonom. Dok ja obavljam svoje poslove, premijer se bavi podmetanjem. Premijer odjednom izbacuje novu procjenu nakon 10 mjeseci. Ja za tu procjenu nisam znao, ali za nju znaju premijer i Čavlović. O njoj me obavijestila tek kasnije. Tražio sam novu jer je ova od 6 milijuna bila tek osobna procjena i van okvira porezne. Sve je to bio razlog da je Smiljanec našla novog procjenjitelja i nakon dva tjedan odjednom nova procjena. Sve to pokazuje da je Milanović zajedno sa Smiljanec podmetao dokumente punih godinu dana nakon same završene predstečajne nagodbe.

 

Premijer napušta borbu protiv nelikvidnosti i jasno poručuje da nagodbe nisu rješnje te destabilizira svakog onog tko mora odlučivati. Premijerovu ocjenu smatram čistim spletkama.rhunac cinizma je kad je Milanović Smiljanec nazvao 'zviždačicom'. Postavlja se razlog zašto je štiti, pa zaključujem da je to zbog sprege nje i premijerovog brata. Njegov brat Krešimir htio je iskoristiti to poznanstvo za posredovanje u nekim predmetima Porezne uprave poput pokušaja zamjene građevinskog zemljišta u Cavtatu i naplata poreznog duga tvrtke Mostarkić. Od mog odlaska nije uslijedila reakcija institucija. Milanović ne napada samo mene, nego i moje suradnike. Prema tome, mogu samo zaključiti da su interesi obitelji ispred državničkih te je to jedan od razloga za razriješenjem.

 

Pravi razlozi moje smjene su INA i kredit tvrtki Mali biskviti. Siniša Petrović, premijerov prijatelj, postavljen je u Nadzorni odbor INE koji smjenjuje članove istog odbora što je nezamislivo i to zato jer je štitio interese radnika. Premijer mi zabranjuje da u javnosti komuniciram o INI jer je on odlučio preuzeti stvar u svoje ruke. Sukobi počinju početkom ove godine. Porezni nadzor koji je započeo još u vrijeme Kosor okončan je krajem prošle godine i utvrđeno je da je INA prevarila državu za 230 milijuna kuna poreza te niz ugovora o koncesiji nije potpisano.

 

Naplata poreza izaziva bijes Petrovića koji me optužuje da štetim državi. Iako MOL upravlja tvrtkom, premijer ne poduzima ništa vezano uz neplaćanje poreza. Poseban pritisak da me se smjeni radi Petrović jer ugrožavam njegove interese i to je jedan od glavnih razloga zašto premijer počinje razmišljati o mojoj ostavci. Milanović je podlijegao pritiscima Petrovića iz samo njemu znanih interesa koji sigurno nisu u državničkom interesu. HBOR u svibnju 2013. zaprima zahtjev za odobrenje kredita od 20 milijuna kuna tvrtki koju je osnovao gospodin Ljutić s 20.000 kuna. Iako je uprava pod pritiscima odobrila kredit, inzistiram da taj predmet riješi Nadzorni odbor. Beznačajnoj tvrtki za uništavanje Kraša želi se koristiti državni novac. Svi su se upleli da pomognu pojedincu s ciljem uvoza čokolade i uništavanjem domaćeg brenda. Osobno sam upoznao Milanovića s tim, ali nije se složio.

 

Sada ću govoriti o sukobima oko programa. Itekako sam upro da realiziram sve što je bilo zapisano u programu, ali nisam u svemu uspio poput prebacivanja nameta na bogatije građane. Zahtjev premijera da taj namet ne opterećuje građane i ne bude veći od komunalne naknade je ispoštovan. On nije trebao opteretiti građane koji žive u svojim domovima, već one koji imaju neiskorištene prostore. Osjetan rat je bio i oko drugog dohodka kojeg ipak ostvaruju ljudi s većim primanjima. Neki će reći da se suprotsavio HNS, ali ne bi ja o tome. To je dio programa. Za premijera su bitne spletke i kako se riješiti onih koji ne prihvaćaju njegove naloge. 

 

Želim reći ono najvažnije. Zadnji dokument koji je Vlada izradila je plan reformi za EU, gdje na samoj sjednici predsjednik govori da je to vjerodostojni dokument iza kojeg stoji Vlada, da bi samo par dana iza toga taj isti premijer rekao da on ne misli da treba uvoditi bilo kakav porez na nekretnine. Isto tako kaže da će se još razmisliti o porezu na kamate. Sve su to velike razlike zbog kojih mislim da nismo mogli nastaviti raditi zajedno, no isto tako je moglo bez spletki. Premijer koji spletkari je sramota za Hrvatsku. lavica Šota radi cirkus, ali ne znam radi čega. Nakon njenih prvih optužbi rekao sam da nemam nikakvih deviznih računa u bilo kojoj zemlji na svijetu osim u Hrvatskoj, a kao ministar imao sam uvida u rad ureda za pranje novca. o ponavljam i sada.

 

Svoj posao sam radio i nitko me nije mogao ometati. Sad tek izlazim s informacijama jer sam spriječio sve nezakonitosti. Obzirom na spletke i razloge svoje smjene odlučio sam da o svemu moram obavijestiti javnost. Razlog smjene je što sam bio prijetnja premijeru da prođu njegove ideje s kojima se nisam slagao. Ocjenjujem da je premijer koristio pojedine službe što je u suprotnosti sa zakonom. Moj cilj nisu prijevremeni izbori, a stranka nek odluči što i kako dalje. Ja sam član SDP-a i ponosan sam na tu stranku. Ako riječki SDP bude jedini koji će se prikloniti, to nije dobro za stranku jer onda moji argumenti nisu bili dovoljni.' 

 

FaLang translation system by Faboba

2012. © Fizzit.net

Top Desktop version